Wat is een steiger?

Wat is een steiger?
Een steiger is een tijdelijke constructie om de oorspronkelijke constructie te ondersteunen, maar ook de werklieden gebruikten de steiger als platform om de bouwwerkzaamheden uit te voeren. De soorten steigers zijn afhankelijk van het soort bouwwerkzaamheden. Steigers bestaan uit hout of staal. De steiger moet stabiel en sterk zijn om de werklieden en ander bouwmateriaal dat erop wordt geplaatst te ondersteunen.

Soorten steigers

Steigers zijn een integraal onderdeel van bijna alle bouwprojecten en worden al gebruikt sinds de eerste bouwwerken werden gebouwd. Vaak nodig om tijdens de bouw toegang te krijgen tot constructies op hoogte, kunnen steigers veel verschillende doelen dienen.

Soms worden steigers gebruikt om werknemers en hun gereedschap te ondersteunen, andere keren zijn ze nodig om aanzienlijke lasten van bouwmaterialen te ondersteunen, zoals bakstenen, blokken, stucwerk of gestort beton, wat bekend staat als ‘beschoeiing’ in plaats van ‘steiger’.

Hoewel er veel verschillende soorten steigers zijn, komen er vrij vaak nieuwe varianten uit. Enkele van de meest populaire soorten steigers ter wereld zijn:

 

Houten & Bamboe steigers
Buis & Clip Steiger
Systemen Steigers
Cuplock Steigers
Kwikstagesteiger
Haki-steiger
Trappentoren Steiger
Frame & Beugelsteiger
Hangende/Swinging Steigers
Mastklimsteiger
Kortebaan

Waarom zijn er zoveel verschillende soorten steigers?

Soms is een bepaald type steiger gebruikelijk omdat het materiaal direct beschikbaar is en veel mensen het systeem kennen. Misschien bent u al bekend met deze regionale verschillen, zoals Kwikstage in Australië en Schotland, maar ook tube en clip in Engeland en Wales. Er is veel lokale expertise over de details van elk systeem, evenals lokale codes die zijn geschreven met deze Eiken bijgebouw systemen in het achterhoofd.

Afhankelijk van waar ter wereld je werkt, zullen verschillende soorten steigersystemen vaker voorkomen. In Scandinavië en Noord-Europa, waar arbeid erg duur is, komen aluminium steigers steeds vaker voor. Omdat aluminium lichter is dan staal en de meeste steigers handmatig moeten worden opgetild om te worden geplaatst, betekent een lichtere steiger dat de steiger sneller kan worden gebouwd, waardoor de arbeidskosten worden verlaagd.

In sommige landen is aluminium duur en is de arbeid veel betaalbaarder, dus houten palen en bamboe komen vrij vaak voor. Als ontwerper moet u ervoor zorgen dat u het steigersysteem kiest dat het beste werkt voor uw project en dat het de lokale regelgeving volgt.

 

 

Hieronder vindt u meer informatie over elk type steiger, inclusief veelvoorkomende toepassingen, en waar deze over de hele wereld gebruikt worden.

Houten en bamboesteigers
bamboesteigerbouw

Hong Kong bamboe steigerbouw van CNN – Hong Kong’s Incredible Bamboo Spidermen

 

Hoewel je bijna overal houten steigers kunt gebruiken (er zijn voorschriften voor het bouwen ervan), komt het buiten Noord-Amerika en Europa vaker voor.

Voorgesneden hout was het meest voorkomende type steiger totdat staal, en de fabricage van materialen, veel betaalbaarder werd. Bamboe wordt meer gebruikt in Azië, waar het de voorkeur heeft voor sterkte, flexibiliteit en milieuvriendelijkheid.

 

diagram van bamboe steiger

Hong Kong is de meest bekende stad die gebruik maakt van bamboe steigers om alles te bouwen, van operagebouwen tot wolkenkrabbers. Hoogopgeleide ontwerpers en technici zijn verantwoordelijk voor het bouwen en manoeuvreren door meerdere verhalen van bamboe.

Het is zo populair dat er een geformaliseerde handleiding is, waaruit bovenstaande schema’s zijn gevonden, genaamd de Richtlijnen voor het Ontwerp en de Bouw van Bamboe Steigers.

Buis & Klemsteiger
buis- en koppelingssteigerconstructie

Buis- en koppelingsconstructievoorbeeld van Ponteggi Edilponte S.p.A.

 

Dit is een van de vroegste soorten stalen steigers en bestaat uit twee delen, waaronder de buizen en klemmen, ook wel ‘koppelingen’ genoemd. Het idee is heel eenvoudig, en een van de redenen waarom het zo populair is, is vanwege het gemak in de montage en demontage. Om de steiger op te zetten, moet je buizen aan elkaar koppelen om lange runs te maken en vervolgens de verticalen en horizontalen met speciaal voor deze buizen gebouwde klemmen met elkaar te verbinden.

schema van de buis en de koppelingssteiger

 

Dit systeem is zeer flexibel omdat u de verticals kunt plaatsen waar u ze nodig heeft. Waar andere soorten steigers zich niet gemakkelijk tot vreemde vormen vormen vormen, kunnen buis- en klemsteigers worden aangepast aan ronde, rechte of onregelmatige gebouwen. Het staal van dit type steiger is speciaal ontworpen om te beschermen tegen roest en corrosie, wat betekent dat het een goede keuze is voor regio’s met barre weersomstandigheden.

Er zijn specifieke eisen waaraan steigerontwerpers en bedrijven moeten voldoen volgens de OSHA-veiligheidsvoorschriften voor steigers, waar u meer schema’s zoals hierboven vindt.

stellingbouw Systemen Steigers
systemen of modulaire steigerbouw

 

Systeemsteigers, ook wel modulaire steigers genoemd, bestaan voornamelijk uit verticale en horizontale prefab-onderdelen die op een systematische manier met elkaar in verbinding staan.

Systeemsteigers zijn waarschijnlijk het meest gebruikte type steiger over de hele wereld en er zijn honderden fabrikanten die elk een specifieke efficiëntie hebben. Sommige presteren goed in zeer zwaar belaste omstandigheden en andere zijn meer geschikt voor kleinere, herhaalde steigerconstructies.